[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 bydła, trzody chlewnej, drobiu. Nauczyciel powinien uświadomić
uczniom, że produkcja zwierzęca nie może prowadzić do degradacji
środowiska.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
68
Uczniowie powinni pracować w grupie do 15 osób, w zespołach
2 3 osobowych. Zajęcia należy prowadzić w pracowni produkcji rolniczej
oraz w budynkach inwentarskich.
6. Propozycje metod sprawdzania i oceny osiągnięć
edukacyjnych ucznia
Sprawdzanie i ocenianie osiągnięć uczniów powinno dostarczyć
informacji dotyczących zakresu i stopnia opanowania umiejętności
określonych w celach kształcenia.
Oceniając umiejętności uczniów szczególną uwagę należy zwrócić
na:
:è wykonywanie zabiegów zoohigienicznych u zwierzÄ…t gospodarskich,
:è okreÅ›lanie i analizowanie mikroklimatu w budynkach inwentarskich,
:è wykonywanie prac porzÄ…dkowych w budynkach inwentarskich,
:è przestrzeganie higieny żywienia, pojenia i transportu zwierzÄ…t,
:è udzielanie pierwszej pomocy chorym zwierzÄ™tom,
:è sporzÄ…dzanie mat odkażajÄ…cych w budynkach inwentarskich,
:è dobieranie leków do apteczki weterynaryjnej.
Ocenianie osiągnięć uczniów powinno odbywać się systematycznie
podczas realizacji programu jednostki modułowej, na podstawie:
:è sprawdzianów ustnych i pisemnych,
:è testów osiÄ…gnięć szkolnych,
:è obserwacji pracy ucznia podczas wykonywania ćwiczeÅ„.
Podczas oceniania pracy ucznia w trakcie wykonywania ćwiczeń
proponuje się uwzględnić stopień aktywności w czasie zajęć,
samodzielność w korzystaniu z różnych zródeł informacji.
Proces oceniania powinien być realizowany według ustalonych
i przyjętych kryteriów, zgodnie z obowiązującą skalą ocen. Ocenę
pozytywną można uzyskać, jeżeli ćwiczenie lub zadanie praktyczne
zostało wykonane poprawnie, zgodnie z normami, instrukcjami,
przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej
oraz ochrony środowiska.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
69
Jednostka modułowa 321[04].Z2.03
Użytkowanie maszyn i urządzeń oraz obiektów
inwentarskich
1. Szczegółowe cele kształcenia
W wyniku procesu kształcenia uczeń (słuchacz) powinien umieć:
- scharakteryzować budynki inwentarskie,
- dobrać rodzaje pomieszczeń inwentarskich dla poszczególnych
gatunków zwierząt,
- scharakteryzować pomieszczenia inwentarskie i ich wyposażenie
techniczne,
- scharakteryzować budowę i działanie urządzeń do zaopatrzenia
gospodarstw w wodę, odprowadzania ścieków i odchodów
zwierzęcych,
- dobrać maszyny i urządzenia do pomieszczeń inwentarskich
w zależności od kierunku użytkowania zwierząt i wielkości produkcji,
- przygotować do pracy, obsłużyć i konserwować maszyny
i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej,
- zastosować przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony
przeciwpożarowej.
2. Materiał nauczania
Budynki inwentarskie.
Pomieszczenia inwentarskie i ich wyposażenie techniczne.
Rodzaje, budowa i działanie urządzeń do zaopatrywania gospodarstw
w wodę, odprowadzania ścieków oraz odchodów zwierzęcych.
Maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej.
Obsługa i konserwacja urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej.
Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony
przeciwpożarowej.
3. wiczenia
" Określanie lokalizacji pomieszczeń inwentarskich.
" Ocenianie stanu technicznego i wyposażenia budynków
inwentarskich.
" Rozpoznawanie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji
zwierzęcej.
" Określanie możliwości mechanizacji prac w oborach, chlewniach
i stajniach.
 Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego
70
4. Zrodki dydaktyczne
Maszyny i zespoły maszyn stosowane w produkcji zwierzęcej.
Modele i atrapy narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji
zwierzęcej.
Foliogramy, fazogramy i przezrocza przedstawiające budowę i działanie
sprzętu w produkcji zwierzęcej.
Filmy dydaktyczne przedstawiajÄ…ce pomieszczenia inwentarskie,
procesy mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej.
Programy komputerowe z zakresu technologii wykonywania prac
w produkcji zwierzęcej.
Instrukcje obsługi maszyn i sprzętu stosowanego w produkcji zwierzęcej.
Dokumentacja techniczna sprzętu stosowanego w produkcji zwierzęcej.
Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony
przeciwpożarowej.
5. Wskazania metodyczne do realizacji programu jednostki
Realizację programu jednostki modułowej proponuje się rozpocząć
od analizy rozwiązań technicznych dotyczących zmechanizowania prac
zawiązanych z produkcją zwierzęcą. Uczniowie powinni poznać budowę
maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej, zasady
ich obsługi, konserwacji, przechowywania oraz utrzymania w czystości - [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • marucha.opx.pl